Thursday, May 7, 2009

melukis komik tidak mudah

tulisan ini rentetan dari tulisan dibawah....yang aku maksud kan melukis komik mudah ialah fahaman....iaitu tiada peniruan....tapi sukar kerana melukis komik mesti tiada peniruan stroke / stail /jalan cerita....semuanya direka oleh induvidu tanpa ada unsur@stail orang lain....sebab tu melukis komik susah bagi aku....nak reka stroke sendiri...watak...plot...dan lain2 nya....

6 comments:

 1. sape kate lukis komek senang?
  mmg ssh pon...

  huhuhuh~

  ReplyDelete
 2. tapi permulaannya harus dipraktiskan melalui proses peniruan.. peniruan dalam erti kata menggunakan bahan rujukan. bahan yang ko rujuk plak kena la pelbagai.. dalam gabungan kepelbagaian itulah secare tak langsungnya akan membawa kepada penemuan stroke serta identiti yang ko cari.. prosesnya akan memakan masa jadi jangan cepat melatah kalau hasil yang ko dapat tu tak memuaskan hati.. prosesnya lama dan berterusan.. bakat takkan timbul tanpa praktis.. praktis.. dan praktis..

  ReplyDelete
 3. betul.. kene tiru dulu, cari idola atau artist yg kite minat.. tiru stoke die pastu pelbagaikan style.. lama kelamaan.. dapt la style sendiri.

  ReplyDelete
 4. Ya betul kata saudara tuh..Melukis komik memang susah kalau nak dibandingkan melukis kartun...

  ReplyDelete
 5. salam bro!
  lu selalu sk8 kat mana?
  gua rasa kita tak pernah jumpa pun kat kuantan

  ReplyDelete