There was an error in this gadget

Tuesday, May 5, 2009

fahaman dalam seni

ni pendapat aku je...mungkin salah...seni,apa itu seni...seni bermaksud halus,benda-benda yang tidak dapat dilihat seperti zarah,atom,neutron...dari situ keluarlah nama seni halus dan boleh juga di terjemahkan secara lainnya,contoh:halusnya buatan karya,kehalusan karya seni seseorang...seni itu halus...contoh:karya lukisan yang dihasilkan oleh ......begitu halus....

kedua:seni itu indah...bermacam jenis keindahan dianggap seni,contoh senibina,tarian,lukisan
biasanya fahaman ini menular pada pengkarya grafik atau pelukis abstract macam cubisme,impresionisme dan lain2

ketiga:seni itu kawalan tangan:biasanya fahaman ini dipengang oleh pengkarya lukisan realisme, bagaimana lukisan itu dihasilkan dengan menggunakan kemahiran tangan sehingga membentuk lukisan yang begitu real seperti zaki anuar,latif maulan,denis peterson...

keempat:seni itu ekspresi diri:contoh,tarian,nyanyian,lukisan yang dihasilkan mengikut mood,kadangkala slow,kadangkala agresif,so ade yang mendengar lagu untuk membentuk mood ...antara pelukis yang berfahaman ini seperti jackson pollock...

persoalan yang timbul(realisme)...kenapa harus melukis semula muka atau wajah@figure sama seperti gamba,walhal dah ade kamera gambar-disitu terletaknya jawaban-seni itu kemahiran kawalan tangan...dari situ timbulnye abstract...yang senangnya pada pelukis komik... tidak meniru...daaa ngantuk da...5.33 pagi

3 comments:

  1. hai!duk cari chat box u tak jumpa..yeker besar spek tuh..nak carik yg besar lagi la..LOL

    ReplyDelete
  2. u can paint?u want to paint my pic..really?best nya ;)

    ReplyDelete
  3. salam

    realism wujud sebelum kamera wujud. Jadi bagi pelukis yg meneruskan legasi realism itu. Bagi me , ianya sesuatu yg amat besar maknanya.

    :)

    ReplyDelete